Syksy on lukemisen aikaa

Lukusyksy on parhaimmillaan. Toimivien lukulasien ja viltin lisäksi syysiltoihin kannattaa varata mielenkiintoista kirjallisuutta.

Pirkko Saision Passio on mahtava maailma: vaellus turhuuksien roviolta näihin päiviin. Passio on seikkailukirja, rakkausromaani, jännitysnäytelmä, yleissivistävä kirja, kulttuurien kuvaus, historiallinen kirja – tätä kaikkea ja vielä lisää. Tämän luen vielä uudestaan. Mihin voikaan yksi kultakoru, mammona, ihmistä tässä maailmassa ajaa..  

Dostojevkin Karamazovin veljekset on must. Kolmen pojan ja heidän isänsä tarina. Tämän kirjan luettuani ymmärsin elämää taas hieman paremmin. 

Kate Atkinsonin kaikki kirjat ravistelevat. Esimerkiksi Elämä elämältä. Siinäkin on pala mennyttä maailmaa 1900-luvun alusta alkaen. Sama ihminen, monta elämää. “Entä jos”-tyyli on rakennettu todella taitavasti ja yllätyksellisesti. Ahmin sekä kirjan että tv-sarjan yhdeltä istumalta. Britit osaavat.

Kate Atkinson on monipuolinen kirjailija. Tällä hetkellä mukana metrossa kulkee dekkarinomainen Kaikkein vähäpätöisin asia. Jälleen tartun ihmiskuvaukseen. Dostojevskimaisen viisasta tässäkin: jokainen on kykenevä hyvään ja pahaan. Takakannen tekstiä lainatakseni: ”Elämässä kukaan ei ole viaton sivustakatsoja.”

Karin Smirnoffin trilogia Lähdin veljen luo, Viedään äiti pohjoiseen ja Sitten menin kotiin on traaginen ja samalla humoristinen kuvaus Pohjois-Ruotsista. Musta huumori on taitolaji. Kirjoitustyyli on erilaista kuin normaalisti, mutta ei konstailevaa, pidin siitä kovasti!

Syksyiseen matkalukemistoon tarvitaan myös yksi matkakirja. Harri Ahosen Pohjois-Skandinavian vaellusreitit saa lähtemään pohjoiseen. Tai ainakin pakkaamaan rinkan, jos elo kaupungissa alkaa kyllästyttämään.