Kirkkain silmin keväässä!

Kevät tuo mukanaan heräilevän luonnon ja auringonpaisteen! On ihanaa vaihtaa toppatakki trenssiin ja laittaa aurinkolasit kasvoille. Osalle meistä kevät ja katupöly tuovat kuitenkin mukanaan myös allergiaoireet, joista yksi on silmien kuivuminen.

Lähes puolet suomalaisista kärsivät kuivasilmäisyydestä eri vuodenaikoina. Oireet usein pahenevat keväällä siitepölykauden alkaessa ja katupölyn noustessa ilmaan. Kuivasilmäisyyden yleisimmät oireet ovat hiekan- ja roskantunne silmissä, näön terävyyden vaihtelu ja silmien vetistäminen. Ilmastointi ja tietokoneella työskentely saattavat pahentaa oireita.

Kyynelnesteen päällimmäisenä pintana on öljykerros jonka tehtävänä on estää kyynelnesteen haihtuminen. Suurimmalla osalla kyynelnestettä on silmässä riittävästi, mutta se ei pysy ehyenä kerroksena, koska öljykerros on puutteellinen. Silmät usein vuotavat, vaikka kyse on kuivasilmäisyydestä. Tämä saattaa hämmentää! Harvemmissa tapauksissa kuivasilmäisyys johtuu riittämättömästä kyynelten erityksestä. Kuivasilmäisyyden perimmäistä syytä voi selvittää optikolla tai silmälääkärillä, jotta osaa valita oikeanlaiset tuotteet. Silmien kuivumisen johtuessa öljykerroksen puuttumisesta tulee käyttää lipidejä sisältävää tippaa. Pelkkä vesimäinen tippa ei riitä. Kun kuivasilmäisyys johtuu veden vähyydestä, pitää lisätä kosteutta. Molemmissa tapauksissa yöksi voi käyttää geelimäisempää kosteutusta ja päivällä lisätä nestemäisempää tippaa.

Allergiakautena kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silmien puhdistamiseen päivittäin. Jos oma puhdistusrutiini ei tunnu riittävältä, voi ottaa käyttöön silmien puhdistukseen tarkoitetut puhdistuspyyhkeet. Kun luomien reunoille kerääntyy rähmää saattaa kyynelnesteeseen öljyä tuottavat rauhaset tukkiutua. Kotioloissa voi tehdä myös lämpöhoitoa, joka auttaa pitämään luomireunat siisteinä ja parantaa luomien omaa öljytuotantoa. Lämpöhoito onnistuu pitämällä noin 10 minuttia suljettujen luomien päällä lämpömaskia, jonka jälkeen ylä- ja alaluomia painellaan kehyvesti topsipuikolla pyörivin liikkein ripsirajaa kohden. Lopuksi on tärkeää pyyhkiä luomet luomille tarkoitetuilla puhdistuspyyhkeillä ja lisätä kostutustipat.

Uusimpien silmätippojen joukosta löytyy kostutustippoja, jotka toimivat erityisen hyvin allergiakautena. Hyvät aurinkolasit helpottavat oloa niiden suojatessa viimalta ja häikäisyltä. Aurinkolaseja käyttämällä suojaat silmiä myös kyynelnesteen haihtumiselta.

Toivotamme nautinnollisia ulkoiluhetkiä kevätauringossa!