Kirjavinkkejä kesäpäiviin

Laura Karlsson Kirjakauppaliitosta suositteli mukavaa lukemista kesään.

Kirja on kaveri. Kesälläkin. Riippukeinukaveri, puistoviihdyttäjä, parvekeillan pelastus, näppärä vierasvara, mikä kenellekin. Varmaa on se, että laajasta valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva, tietoa, tunnetta, seikkailua, rauhoittumista, rentoutumista tai vaikka uusia taitoja tuova kirjakaveri. Tutkimustenkin mukaan lukeminen lisää hyvinvointia – eikä lukea tarvitse yksin. Erilaiset lukupiirit, virtuaalisesti tai paikan päällä, ovat nykyisin suosittuja. Uusien sivujen myötä aukeaa aina uusia näkökulmia, niihin lukukavereihinkin.

Kesälukemistoni vakituisiin kuuluu Tove Janssonin Kesäkirja. Klassikkoon on ihanaa palata säännöllisin väliajoin, huomata kuinka teksti vaikuttaa eri tavoin iän myötä, elämäntilanteen vaihtuessa, mielentilastakin riippuen. Suomenlahden saariston tunnelmat, vanhan naisen ja nuoren tytön ystävyys, sen kesän kuvaus, jonka vain Pohjolassa voi kokea, lumoavat elämänmyönteisyydellään uudelleen ja uudelleen.

 

 

Vaikuttavia, ravisuttavia, ihon alle meneviä lukukokemuksia alkukesästä ovat olleet Axel Schulmanin Polta nämä kirjeet ja Unohda minut. Ruotsalaiskirjailija kuvaa unohtumattoman rakkaustarinan, sen kipeät vaikutukset sukupolvien ketjuun; vaietut salaisuudet ja mieheksi kasvamisen niiden varjossa. Tositapahtumiin enemmän tai vähemmän pohjautuva teos kutsuu takaisin luokseen, henkilöt elävät mielessä päiviä. Unohda minut käy läpi pojan elämänvaiheita alkoholistiäidin kanssa, valaisee kipeitä kokemuksia, löytää rakkauden ja hyväksynnän, sen mikä kantaa, kun mikään ei kanna.

Kesälukemistoksi sopii hyvin myös elämäkerrat. Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama Kirsti Paakkasen elämäkerta Suurin niistä on rakkaus imaisee mukaansa kertaheitolla. Sinnikkään köyhän tytön kasvu Marimekon menestykseen siivittäneeksi rohkeaksi yrittäjäksi voimaannuttaa, hämmästyttää ja avaa uusia näkökulmia tunnettuun vahvaan naiseen.

 

 

Runollisen kauniisti kuvaa Helena Sinervo Tytön huone -teoksessaan sitä päivää, jona tytär muuttaa pois kotoa, lähtee kauas maailmalle äidin hoteista. Päivän aikana äiti joutuu käymään läpi niin oman tyttären elämänkulkua kuin omaansakin. Kuinka luottaa, että siivet kantavat, ja samalla varoittaa lasta siitä, että siivenleikkaajiakin maailmassa on.

Kesän lukupinossa, lukulasien alla, odottelee muun muassa paljon kehuttu Rachel Cuskin Ääriviivat-trilogia. Cusk on kehitellyt uutta kerronnan muotoa, jolla voisi kuvata henkilökohtaista kokemusta ilman tarinallisuuden perinteisiä keinoja. Lauseiden on sanottu väreilevän älykkyydestä kuin hermoradat. Tuskin maltan odottaa sitä kesäpäivää, kun tämän trilogian pariin pääsen.

Eikä tietenkään kesää ilman dekkaria. Sadepäiviä odottavat muun muassa 1700-luvun Tukholmaan sijoittuva Niklas Natt och Dagin teos 1793 ja Kate Atkinsonin Liian kirkas taivas. 1793 vie lukijan Tukholman pimeälle puolelle aikana, jolloin Ranskan vallankumouksen vaikutukset alkavat näkyä jo pohjoisessakin. Liian kirkas taivas -teokselta odotan hyvää kerrontaa ja taitavasti pudottua juonta.

Valitseepa kesälukemisekseen dekkarin, elämäkerran tai klassikon – tai jotain ihan muuta – on hyvä varmistaa lukemisen ilo sillä, että näkee hyvin. Lukeminen voi olla yhtä suuri nautinto ulkona puiden varjossa hyvillä aurinkolaseilla kuin mökillä takkatulen loimussa kirkkailla linsseilläkin. Paikallisesta kirjakaupasta löytyy laaja valikoima kesälukemistoa kaikkeen makuun ja rutkasti lisää lukuvinkkejä.