Unohda kasvojen muoto ja säännöt kehyksiä valitessa

Käyvätkö pyöreille kasvoille pyöreät kehykset? Todellakin käyvät! Joskus törmää ajatukseen että tietyille kasvoille ei kävisi jokin kehysten muoto. Asiaa kannattaa kuitenkin katsoa hiukan avarammin ja uudesta kulmasta.

On totta että sama pyöreä kehys ei käy kaikille kasvoille, mutta jokin pyöreä kehys sopii varmasti. Vaikka pyöreä on pyöreä ja kantikas on kantikas, löytyy kehyksistä hurjasti variaatioita. Esimerkiksi sillä on merkitystä lähteekö aisa linssiaukon keskeltä vai keskilinjan yläpuolelta. Pyöreässäkin kehyksessä saattaa olla hurjasti kulmia! Kehyksen profiili voi olla terävillä kulmilla viimeistelty tai kulmakappale tiukka ja kantikas. Vastaavasti kantikkaasta kehyksestä löytyy kulmikkuutta korostava variaatio tai niitä pehmentävä.

Myös kehyksen värillä ja pinnan muodolla on merkitystä. Valo leikkii viistetyillä tai pyöristetyillä pinnoilla siten että yksiväriseen ja muuten selkeään muotoon tulee illuusio elävästä pinnasta. Läpikuultava on muotona pehmeämpi kuin läpivärjätty kehys. Mattapinta näyttäytyy kasvoilla monesti utuisempana kun kiiltäväpinta. Monet värit ja muodot heräävät henkiin vasta kasvoilla. Ennen sovittamista ei kehystä kannata pöydälle hylätä.

Maailmalla ollaan meitä avarakatseisimpia sen suhteen saavatko kulmakarvat jäädä kehyksen yläreunan alle piiloon. Toisinaan saa ja toisinaan ne saattavat viedä kasvoilta ilmeikkyyttä. Tämäkin asia tulee miettiä jokaisen kehyksen kohdalla erikseen.

Joku kulmikkuus voi korostaa jo ennestään vaikka kulmikasta leukalinjaa. Silloin voi pysähtyä hetkeksi miettimään mikä pieni vivahde kulmikkuudessa pehmentäisi tämän. Kaikille kasvomalleille löytyy omansa niin pyöreästä, kulmikkaasta, kissamaisesta kuin monikulmaisestakin kehyksestä. Kehyksen sopivuuteen kantajalleen merkitsee sääntöjä enemmän se, tuntuuko kehys ja ilme omalta. Sillon kun peilistä katsoo luonteva, vaikkakin erilainen ilme, on kehys juuri oikeilla kasvoilla.

Tiukkoja sääntöjä kehyksen mallin suhteen kannattaa pyöristellä ja antaa katseen hetken tottua uuteen ilmeeseen. Monesti ensin kohauttanut kehys alkaakin hiljalleen kesyyntyä kasvoille ja suorastaan loistaa!