Työlasit

Näkemisen tarpeet ovat viime vuosina muuttuneet päälaelleen. Siinä missä muinoin riitti kaukana siintävän villipedon havaitseminen, nykyihmisen elämä tapahtuu suurelta osin kädenmitan etäisyydellä. Yhden pöytäkoneen äärellä työskentelyn sijaan tasapainoilemme arjessamme vaihtelevilla laitteilla ja työetäisyyksillä. Pienet näytöt, kuten älypuhelimet ja tabletit tuomme aivan kasvojemme lähietäisyydelle, kun taas suurempien näyttöjen katseluetäisyydet voivat vaihdella 60 senttimetristä jopa useampaan metriin. Myös useamman näytön samanaikainen käyttö on meille arkipäivää. Nämä muuttuneet tarkannäkemisen tarpeet luovat uusia haasteita erityisesti aikuisnäköisille.

Perinteisistä moniteholaseista löytyvät näköalueet kauas, välietäisyyksille sekä lukuetäisyydelle. Linssirakenteen vuoksi pitkäaikainen lähityö ei ole välttämättä miellyttävää monitehoilla: monet päätteellä työskentelevät kärsivät esimerkiksi niska- ja hartiaseudun ongelmista, joista voisi helposti päästä eroon oikein mitoitetuilla työlaseilla. Myös erityisen pikkutarkka työ on usein hankalaa tavallisilla moniteholinsseillä. Monitehojen käyttäjän kannattaakin panostaa erillisiin lukulaseihin, mikäli harrastuksiin kuuluu lukeminen, käsityöt, maalaaminen tai vaikkapa pienoismallien rakentaminen.

Linssivalmistajat ovat kehittäneet viime vuosina yhä parempia linssiratkaisuja juuri näyttöpäätetyöskentelyyn sekä toimistoetäisyyksille. Valikoimissamme on runsaasti yksilöllisesti muokattavia linssejä, joiden avulla voimme rakentaa silmälasit, jotka vastaavat työssä vaadittavia näkövaatimuksia.

Tarkat mitat työskentelyetäisyyksille on hyvä selvittää esimerkiksi työterveyshoitajan kanssa. Mittojen perusteella voimme helposti valmistaa työlasit, joiden kanssa on mukava olla. Oikein mitoitettujen työlasien on tutkitusti osoitettu parantavan työssä jaksamisen ohella myös työntekijän työskentelytehokkuutta. Keinovalon sisältämän, silmiä ja vuorokausirytmiä häiritsevän sinivalon suodattavia linssipinnoitteita ei kannata myöskään unohtaa!

Työssä koetuista näköongelmista ei kannata koskaan kärsiä. Yhdessä miettimällä ja räätälöimällä löydämme varmasti mukavan ja kaikista toimivimman ratkaisun mitä erilaisimpiin työnkuviin.

 

Kuvat: Pixabay