Suojaatko silmiäsi yhtä hyvin kuin ihoasi?

 

 

Tiedämme, että ihon altistaminen voimakkaalle auringonvalolle edesauttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, sillä kaikki ultraviolettisäteilyn säteilyalueet vaurioittavat ihon kollageenia. Lähes jokainen meistä myös tietää, miltä palanut iho tuntuu. Auringon polttama iho on muisto, jota varomme kokemasta uudelleen ja siksi tartumme aurinkoisella säällä herkästi aurinkovoiteeseen.

Auringonvalosta heijastuva UV -säteily ei tarvitse niin sanottua näkyvää valoa ollakseen haitallista iholle ja silmille. Oli mikä tahansa vuodenaika tai sää, satoi tai paistoi, UV -säteilyä on aina. Ultraviolettisäteilyn määrää voit seurata omassa arjessasi kätevästi uv -rannekkeella. UV-ranneke kertoo vallitsevan UV-säteilyn määrän heti astuessasi ulos. Rengas auttaa sinua myös arvioimaan silmien ja ihon suojaamisen tarpeen. Rannekkeita löydät myymälässämme.

 

Ultraviolettikameran avulla voimme nähdä sen mitä paljas silmä ei näe. Kamera paljastaa miten voimakas vaikutus UV -säteilyllä on ihoomme ja silmiimme.

 

Suurin osa haitallisimmasta ultravuolettisäteilystä absorboituu otsonikerrokseen. Meidät tavoittava säteily on tyypiltään UVA- ja UVB-säteilyä. UVA -säteily tunkeutuu syvälle ihoon ja tuo ihollemme päivetyksen mutta samalla nopeuttaa ihon ikääntymistä. Silmässä UVA-säteily pureutuu myös silmän pintaa syvemmälle ja aiheuttaa silmän linssin, eli mykiön, samentumia jotka tunnemme paremmin harmaakaihina. UVB-säteily on UVA:ta lyhyempää ja pysähtyy ihon pintakerrokseen ollen syypää ihon palamiseen. Myös silmässä UVB jää silmän etupinnalle ja aiheuttaa sarveiskalvon pinnan ”palamisen” eli lumisokeuden.

Tiesitkö, että haitallista UV-säteilyä vastaan voit suojautua myös täysin kirkkailla silmälasilinsseillä joiden valmistuksessa on huomioitu UV-säteilyn kaikkien aallonpituuksien suodatus. Tällöin silmäsi ja herkkä ja ohut silmänympärysiho ovat aina suojattuna pilviselläkin säällä jolloin tarvetta varsinaisten aurinkolasin käyttöön ei ole.

 

 

Mitä hyötyä aurinkolaseista sitten on, jos kirkkaatkin linssit pystyvät tarjoamaan täyden suojan silmänympärysiholle ja mykiölle? Kirkas linssi ei poista auringonvalon aiheuttamaa häikäistymistä. Aurinkoisella säällä ilkeää häikäistymistä poistavat tehokkaasti tummuvat silmälasilinssit tai vieläkin tehokkaammin erilliset aurinkolasit. Vaakasuuntaisilta häikäisevimmiltä heijasteilta suojaudut parhaiten polarisoiduilla aurinkolasilinsseillä. Viimeisen silauksen täydelliseen UV-suojaan saat linssipinnoitteilla, joissa on huomioitu myös sivuilta ja takaa tuleva säteily ja sen pois leikkaaminen linssin takapinnalla olevan pinnoitteen avulla.

 

UVA-säteily, aallonpituus 315-380 nm (Tunkeutuu syvälle ihoon, aiheuttaa harmaakaihia, ruskettaa ihoa)

UVB-säteily, aallonpituus 280-315 nm (Aiheuttaa ihon palamisen ja silmässä lumisokeuden eli sarveiskalvon pintasolujen ”palamisen”, aiheuttaa ihosyöpä)

UVC-säteily, aallonpituus 100-280 nm (Vaarallisin UV-säteilyn muoto joka ei juuri läpäise otsonikerrosta)

Kuvat: Zeiss