Pupilli — ei pelkkä kasvojen kaunistaja

Suurta pupillia on kautta aikojen pidetty esteettisesti kauniina. Pupilli on kuitenkin paljon muutakin kuin ihmisen kasvojen viehättävyyttä lisäävä tekijä. Sen tehtävä on määrätä, kuinka paljon valoa pääsee silmänpohjaan. Ja koska näkeminen perustuu valoon, ei pupilli ole mikään pikkujuttu.

Pupillia voisi verrata sälekaihtimeen: Kun valoa on vähän, pupilli laajenee. Näin se nappaa kaiken mahdollisen valon käyttöönsä. Kun taas valoa on paljon, riittää valon saamiseen pieni pupilliaukko. Pieninkään pupilli ei kuitenkaan pysty ihmeisiin.

Pähkinänkuoressa voisi sanoa, että mitä pienempi on pupilli, sitä parempilaatuista on näkeminen. Voit testata tämän itse: tee paperiin pieni reikä ja katso sen läpi maisemaa. Huomaat, että näet maiseman terävämmin kuin paljaalla silmällä.

Salme_Optic_zeiss

Salme_optic_näkeminen

Nuorilla ihmisillä pupilli on usein isompi kuin vanhemmilla. Jos sinusta tuntuu, että vastaantulevien autojen ajovalot leviävät tai sinulla on hankaluuksia havannoida vaikkapa bussien numeroita ilta-aikaan, voi selitys löytyä pupillin koosta ja sen vaihtelusta. Tähän ongelmaan ei auta pelkkä taittovirheen korjaus. Apukeinoja on kuitenkin olemassa, esimerkiksi saksalaisen linssivalmistaja Zeissin erikoishionta. Liikkeessämme on laite, jonka avulla voimme mitata terveen silmän ongelmia muutamassa minuutissa. Maksuttoman mittauksen avulla voimme selvittää, miten sinä hyötyisit Zeissin erikoishionnasta. Tervetuloa!

Kuvat Zeiss