Mitä peilikuvamme meille kertoo?

Valoisassa liiketilassa peilien ympäröimänä olemme alttiina omalle arvostelulle. Kehysvalinta saattaa tuntua vieraalta ja epämukavalta. Meillä kaikilla on mielikuva ulkonäöstämme ja tyylistämme. Haluamme korostaa niitä piirteitä, joista itsessämme pidämme tai joista saamme kehuja. Välillä peilikuva ja valokuva eivät kohtaa mielikuviemme ja toiveidemme kanssa.

Olemme usein harmillisen ankaria ulkonäköämme kohtaan. Samalla ulkonäköön keskittymistä pidetään pinnallisena, vaikka ei ole mitään väärää leikitellä tyylillä ja ilmentää omaa olemustaan ulkoisesti. Ja ennen kaikkea on täysin sopivaa iloita omasta ulkomuodostaan!

Peilikuvista katsova minä on meille tutumpi kuin valokuva. Katsomme itseämme peilistä useammin ja ilmeikkäämmin. Valokuvissa sen sijaan näemme itsemme eri päin kuin peilikuvamme meille näyttää. Monesti läheisillemme olemme tutun näköinen valokuvissa, kun taas itseämme emme meinaa niistä tunnistaa.

Moni ottaa silmälasikehyksiä valitessa mukaan tutun makutuomarin. Läheisemme ovat tottuneet näkemään meidät tietyn näköisinä. Heille luopuminen tutusta näkymästä saattaa olla hankalampaa kuin meille itsellemme. Oma halu uudistaa tyyliä saattaa olla voimakkaampi kuin lähipiirillä. Parhaimmillaan makutuomari rohkaisee ja auttaa löytämään sen täydellisesti käyttäjälleen sopivan ja persoonallisuutta ilmentävän kehyksen, johon uskaltaa ihastua ja kiintyä. Makutuomariksi kannattaakin valita läheinen, jonka kanssa makumaailma ja tyyli kohtaavat. Ehkäpä joku jonka makuun luottaa ja jonka silmillä haluaa itsensä nähdä?

Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin luottaa omaan intuitioon. Tuoko jokin kehys aina hymyn huulille ja saa ryhdin kohoamaan? Tuleeko kehyksessä vahva, itsevarma olo? Vai korostaako se lempeyttä ja lähestyttävyyttä? Tärkeää on tehdä lopullinen päätös itse. Ehkä meidän olisi aika opetella ihastelemaan omaa peilikuvaamme ja miettimään millaisena haluamme sieltä itsemme nähdä – muista viis!