Maiseman värillä on väliä

Ruskea, harmaa vai kuitenkin vihreä?

Aurinkolaseja sovittaessa saattaa tuntua, että jokin linssi tuntuu enemmän omalta kuin toinen. Mistä tämä johtuu?

Perinteisesti aurinkolaseissa on käytetty ruskeaa, harmaata tai vihreää linssiä. Jokainen näistä suodattaa näkyvää valoa pois ja blokkaa myös haitallisen uv-säteilyn. Jokaisen värin läpi maailma näyttää hieman erilaiselta.

Ruskea väri tuo maailmaan keltaisen ja punaisen sävyjä. Aurinko tuntuu nousevan pilvisempänäkin päivänä. Ruskea myös korostaa vihreän eri sävyjä ja parantaa niiden kontrastia. Autoilija arvostaa tienpiennarten tarkempaa erottumista tai golffari viheriön kumpujen selkeää piirtymistä.

Jos taas pitää enemmän maisemasta, jossa valkoinen on valkoista on varmempi valinta harmaa linssi. Harmaan läpi katsottuna värit pysyvät luonnollisimpina. Yleisvaikutelma on viileä verrattuna ruskeaan linssiin.

Puolivälin kulkijana toimii vihreä linssi. Siinä on hyviä puolia sekä ruskeasta että harmaasta – hiukan keltaista mukana, jottei maisema mene aivan kylmäksi, mutta sen verran malttia, että värit pysyvät lähempänä oikeaa.

Näiden perinteisten linssivärien rinnalla on paljon erikoisvärejä. Esimerkiksi sininen, liila, oranssi ja punainen. Jotkin erikoisväreistä toimivat erityisesti spesiaaleissa olosuhteissa. Perhokalastaja valitsee keltaisen polarisoivan linssin. Ammattiautoilija ehkä sen punaisimman ruskea sävyn. Laskija saa oranssin sävyisillä linsseillä rinteen pinnan muodot parhaiten näkyviin. Sininen ja liila saattavat täydentää oman tyylin tai sopia kehykseen kaikkein parhaiten.

Viimekädessä kannattaa kuitenkin luottaa omaan tuntemukseensa ja fiilistellä millaisten linssien läpi haluaa maailmaa ihastella!