Fiilis edellä kehyksiä valitessa
Kuva: Jere Hietala
Hanna Brotherus ja Mikko Kuustonen tulivat meille aikeenaan hankkia uudet silmälasit. Mikä sai heidät lähtemään silmälasikaupoille? Kysyimme pariskunnalta uusista silmälaseista ja lasien hankinnasta.
– Ikänäköni eteni vauhdilla ja fonttikoko karkasi käsistä. Silmät väsyivät helposti lukiessa ja työtehtävissä. Olin kyllä käyttänyt jo laseja, mutta jostain syystä edellinen linssiratkaisu tuntui vieraalta. Siksi oli aika hakea apua asiantuntijalta, Mikko kertoo.
– Minulla oli ihmeellinen harha, että minulle ei tule huonoa näköä. Ajattelin, että tämä ei koske minua. Havahduin, kun lapset nauroivat minulle tehdessäni hassua liikettä lukiessa. Minulla oli harhauskomuksia ennen ensimmäisten lasien hankintaa: luulin, että näkö heikkenisi nopeasti hankittuani lasit, Hanna toteaa.
– Sun kasvojen kipristelystä näki, että asiaan on tartuttava, Mikko nauraa.
Ennen silmälasien päivitystä Hannalla oli päänsärkyjä. Lisäksi aiemmat lasit tuntuivat raskailta ja ylimääräisiltä kasvoilla.
– Uudet lasit olivat heti ensimmäisestä kokeilusta asti hyvät. Silmälasini ovat helpot ja saan niistä myös usein ilahduttavia kommentteja. Kotoa lähtiessä tarkistan aina, että mukana ovat avaimet, lompakko ja silmälasit, vasta sitten voin lähteä ovesta ulos.
Kehysvalinnan aikana optikolla on mahdollisuus oikaista ihmisen vinoutunut käsitys omista kasvoista tai hänelle sopivista kehyksistä. Asiakasta voidaan auttaa näkemään kasvonsa kauniina. Hienointa on, kun lasien käyttäjä kokee silmälasien olevan ennemmin kruunu kuin laastari. Kehystä valitessa kasvoista tuodaan esille ihmisen kauneus. Kehyksen muodolla tai värillä voi esimerkiksi korostaa silmiä.
Mikko ja Hanna haluavat ottaa mielellään ammattitaidon vastaan kehystä valitessa. On helpompaa, kun joku antaa pari vaihtoehtoa ja kehottaa miettimään niiden välillä.
– En olisi varmaan sovittanut nykyisiä kehyksiäni, jos olisin nähnyt ne hyllyssä, Mikko naurahtaa.
Hannalle ja Mikolle valittiin heidän tarpeisiinsa sopivat sisätilalinssit, joilla näkee leveästi ja mukavasti lähelle. Perinteiseen monitehoon verrattuna sisätilalinsseissä on leveämpi luku- ja välialue, joten lähityöskentely on helpompaa.
– Töissä koreografina pärjään ilman laseja, mutta palaveriin otan lasit mukaan. Kotioloissa pidän mielelläni silmälaseja esimerkiksi leipoessani tai katsellessani leffaa. Aurinkolasini ovat vielä ilman vahvuuksia, mutta ensi kesäksi aion korjata tilanteen, Hanna toteaa.
– Pidän laseja tehdessäni musiikkia tai työskennellessäni tietokoneella. Nykyiset lasit ovat helpot ja näistä puuttuu tietynlainen häilyvyys, joten pidän laseja melkein koko ajan, Mikko myöntää.
– On hauska huomata kuinka voimakkaasti silmälasit vaikuttavat identiteettiin ja herättävät reaktioita. Lasien pitää olla kohottavat ja niiden täytyy tuntua omilta. Silmälasit ovat myös hyvinvointi- ja terveysasia. Silmälaseissa järki ja tunne yhdistyvät, sillä kehyksen valinta on fiilisjuttu. Toisaalta, mihin sitä luottaisi ellei fiilikseen – tekeväthän ihmiset elämänsä suurimpia päätöksiä intuition avulla.
– Harvalla asialla voi vaikuttaa omaan päiväänsä tai persoonallisuuteensa yhtä paljon kuin silmälaseilla. Laseilla voi leikitellä, jos niitä on useampia. Kun laitan lasit päähän, tiedän olevani kartalla ja valmis toimimaan, kertoo Hanna.