Kehyksen tie ajatuksesta kasvoillesi

Niin kaunis kehys, upeat värit, ihmeellisiä yksityiskohtia aisassa, kehys on kuin koru… Tuttuja kommentteja, joita kuulemme täällä usein. Me olemme aivan yhtä innoissamme kehyksistämme kuin sinä. Haukomme henkeämme kehysvalmistajien luona, kun luomme valikoimaamme. Hypistelemme, kokeilemme ja valitsemme parhaimmat – sellaiset, joiden ajattelemme miellyttävän juuri sinua. Usein meillä on mielessämme tietyt kasvot, eli tietty asiakas, jolle ”juuri tämä” sopisi.

Tapaamme messuilla kehyssuunnittelijoita. Koska käytämme pieniä valmistajia, se tarkoittaa, että valmistaja on samalla designeri, taiteilija. Todellakin, taiteilijoita he ovat. Jokaisella on kädenjälkensä ja se näkyy erilaisuutena valmistajien kehysten välillä. Yksi valmistaa kehykset kuparista, toinen inspiroituu Berliinin rosoisista kaduista ja kolmannelle kehys on chic. Taiteilija-suunnittelija saa idean ja piirtää sen luonnosvihkoonsa. Valmis, tarkka piirros lähtee yleensä Italiaan kunkin valmistajan omalle tehtaalle.  Italialainen asetaatti on maailmankuulua ja laatu on taattua. Siksi monet eurooppalaiset designerit teettävät kehyksensä juuri Italiassa. Esimerkiksi hollantilaisen tai ranskalaisen kehyksen aisassa voi lukea ”made in Italy”.

Ennen kuin mennään asioiden edelle, luulemme, että haluat tietää, kuinka kehystemme upeat värit on tehty, se vasta taidetta onkin. Alun perin asetaatti on valkoista ja hieman läpikuultavaa, pehmeähköä massaa. Aluksi tätä massaa käsitellään kuin pastataikinaa – sitä syötetään ”pastakoneen” rullien väliin ja se ohenee kuin lasagnelevyksi. Asetaattilevylle kaadetaan juuri tietty määrä pigmenttijauhetta ja sama prosessi alkaa uudelleen, niin kauan, että levy on saanut tasaisesti juuri oikean värin. Esimerkiksi perinteinen kilpikonnan värinen asetaatti on saatu keltaisesta ja ruskeasta em. tavalla valmistetuista levyistä: levyt on paloiteltu pienen pieniksi kuutioiksi ja nämä eri väriset kuutiot sekoitetaan keskenään ja laitetaan koneeseen, joka imeyttää kuutiot yhteen. Tuloksena on painava kilpikonnan värinen, kova harkko, josta sitten leikataan paloja designerin toiveiden mukaisesti. Nyt asetaattilevyn työstäminen kehykseksi voi alkaa.

Eräs valmistajamme toimii hieman eri tavalla kuin useimmat suunnittelijat: hän valmistaa itse omassa ateljeessaan kehysmallin ensin paperista ja sitten viilaamalla asetaattilevystä valmiin prototyypin. Tällä valmistustyylillä hän saa juuri haluamansa kolmiulotteisuuden kehykseen. Tämän jälkeen tehdas Italiassa valmistaa kehykset halutuissa väreissä prototyypin mukaisesti. Eräs pariisilainen designeri viimeistelee kehyksensä erityisen uniikiksi käsin kaivertamalla ja upottamalla ylellisiä kiviä kehyksiin. Kehyksissä on selkeästi nähtävissä käsityö.

Valitsemamme kehystaiteilijat ovat keskenään täysin erilaisia luomuksineen. Tämän ansiosta kehys on kuin tuhkimonkenkä: se odottaa juuri oikeita kasvoja ja tiettyä mielenmaisemaa.